top of page
Keresés

Bőrkontaktus, azaz kenguruzás

A bőrkontaktus más néven kenguruzás, az anya csupasz mellkasára fekteti a babát szintén csupaszon, csak egy pelenkában, és betakarja. Egy kolumbiai kórházban használták először a kenguruzást, mint az inkubátor helyettesítője mert kevés volt az inkubátor a kórházban. Ha már a kórházban is inkubátor helyett használták gondolhatjuk, hogy mennyire sok előnye és jótékony hatása van. Nézzük szépen sorban.

Stabilizálja a baba hőmérsékletét, szívritmusát, légzését, vérnyomását.

Csökken a baba kortizol szintje, azaz kevésbé stresszes a baba. Csökken a fertőzésveszély. Az anya bőrén létrejön egy olyan baktériumflóra, ami a környezetben lévő fertőzések ellen véd és ezt a bőrén keresztül átadja a babának. Gondoljunk csak bele milyen védelem ez pl egy koraszülött intenzív osztályon.

Hozzájárul a szoptatás sikerességéhez, hiszen all inclusive ellátást kap a baba, bármikor szopizhat.

Segíti az agyi fejlődést.

Csökken a szülés utáni depresszió kialakulásának az esélye.

És nem utolsó sorban, ha ez már a kórházban megtörténik, esetleg esély van koraszülötteknél alkalmazni, a szülők érezhetik, hogy tesznek valamit a babáért, nem érzik tehetetlennek magukat, amíg a baba kórházban van. Nagyon fontos korababáknál, hogy csak akkor érezni jótékony hatását, ha legalább 60 percet mellkason lehet a baba. Egy ilyen picinek, az inkubátorból ki-be pakolás, csövekkel nagyon sok stresszt okoz és kell a 60 perc hogy megnyugodjon és ellazuljon, és ne egyből menjen vissza az inkubátorba mikor végre megpihenne.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ezáltal a kórházban töltött idő lerövidül és hamarabb vihetjük haza koraszülött babánkat. De mindezeket az előnyöket, ha egy rendes időre született babára levetítjük, akkor is érezhető, hogy mennyire szuper ez mind babára mind anyára nézve. A szoptatást tekintve pedig alkalmazhatjuk ezt a módszert, a növekedési ugrásoknál, délutáni nyűgösségnél, cumizavarnál, pótlás elhagyásnál, mert hozzájárul, hogy a baba mellközelben legyen, ismerkedjen vele, szeresse és elfogadja. Az anya teste a baba természetes élőhelye; szülés után is. Ott minden megvan, amire szüksége van; meleg, szeretet, táplálék.


120 megtekintés
bottom of page