top of page
Keresés

Napirend és az igény szerinti szoptatás

Hogy alakul a napirend, ha igény szerint szoptatsz?

Nagyon relatív, nagyban függ a baba életkorától. A kezdeti non-stop szopizások szépen lassan ritkulnak és könnyebben lehet tervezni a napot. Vagy nem. Mert mikor épp kialakulni látszik egy napirend, akkor nő egy újabb fogacska, jön egy növekedési ugrás, lebetegszik vagy alvásban van valami változás, vagy csak szimplán telihold van.


De VAN REMÉNY!


Szépen lehet alakítgatni és terelgetni az igény szerinti szoptatást is. Ha időre kell menni valahova előzd meg azt, hogy jelezzen a baba és indulás előtt kínáld meg hátha nyersz egy kis időt vele. Én azt vallom, hogy #szoptassbárholbármikor és, ha úgy adódik házon kívül is meg lehet oldani a szoptatást. Én pl mindig úgy terveztem az orvosi időpontot az elején, hogy indulás előtt szopizott, majd hazaindulás előtt vagy a rendelőben vagy az autóban és csak utána indultunk haza vagy a követező állomásra, ahol szintén ha kellett előtte szopi, mentünk a dolgunkra. Ha jelez, nagyjából minden útvonalon tudtam, hol van szoptatós szoba/ nyugalmasabb váróterem/ kávézó/ jó időben pad az utcán/ vagy az autó. Mindig volt egy mentsváram és ezeket a plusz időket beleszámoltam a napunkba, ez segít rugalmasnak maradni, de mégis valami rendszert visz a rendszertelenbe. Ha számolsz azzal, hogy meg kell állnod szoptatni és lehet akár 1 óra is, könnyebb elfogadni a kis kitérőt, ha sietős is a programod.

Az alvás is nagyban meghatározza, hogy alakul a napirend. Sokat segít, ha olvasgatsz egy kicsit az alvás témában. Mekkora babának mekkora az alvás igénye és kb a nap melyik szakában szoktak aludni. Majd megfigyelheted hogy ehhez képest a te babád milyen időközönként jelez. Jó tudni pl, hogy egy 1 hónapos baba max 45-90 percet képes ébren lenni egyszerre. Ebbe az időbe beleszámit a szoptatás, pelus csere minden. Ha úgy gondolod, hogy lassan aludnia kéne, vagy esélyes, hogyha mellre rakod el is alszik egyből mert fáradt, érdemes a szoptatást is úgy tervezni. Segít egy rutin az “alvós” szopik előtt. Például előtte pelus csere, ráadod a hálózsákot, besötétítesz. Ezzel terelgetheted kicsit az alvás irányába. Majd mikor nagyjából tudod mikor alszik, az alvások köré tudod szervezni a napot.


215 megtekintés
bottom of page