top of page
Keresés

Szoptatás az aranyórában

Megszületik a kisbabád és olyan, mintha hirtelen minden a helyére került volna. Lelkedben béke, szívedben szeretet és minden csupa rózsaszín. Legalábbis az első pár pillanatban mikor megpillantod és először öleled magadhoz biztosan.


A magyar nyelv gyönyörűen szemlélteti ennek a szülés utáni első órának az értékét. Aranyóra.

Ez az óra arról szól, hogy ismerkedjetek egymással, bújjatok, érezzétek egymás melegét és a legjobb alkalom az első szoptatási élmény megtapasztalására. A bőr-bőr kontaktus rendkívül fontos és olyan előnyei vannak, mint például:

  • a baba testhőmérsékletét, szívverését, légzését és vérnyomását egyenletesen tartja

  • csökken a baba kortizol szinte, azaz megnyugszik

  • az anyának kisebb eséllyel alakul ki szülés utáni depresszió

  • a baba immunrendszerét erősíti, és segíti az agyi fejlődést

  • nem utolsó sorban, pedig nagyban elősegíti a szoptatást.

Nekik születés után minden új, hirtelen túl világos van, idegen hangok, emberek, műszerek zaja, hideg veszi őket körül. A legjobban az anya mellkasán nyugszik meg. Hiszen te vagy az egyetlen, akit már ismer. Ismeri az illatod, a bőröd melegét, szívdobogásod hangját és a te hangodat is.


Tudtad, hogy amikor a baba megszületik és az anya mellkasán fekszik, ha kellő időt (30-60 perc) adunk neki, képes egyedül felkúszni a mellre? Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy oldalról támasszuk őt. A születés utáni első órában rendkívül éber állapotban vannak és ezt kihasználva ilyenkor a legkönnyebb a szoptatást megkezdeni. Ezután egy pár óra pihenőt tartanak és egy nagyobbat alszanak, és ha ekkor próbálkozunk az első szoptatással nagy valószínűséggel sokkal nehezebb dolgunk lesz. Azoknak a babáknak, akinek az édesanyja fájdalomcsillapítót kapott szülés alatt, valószínüleg több időre van szüksége, hogy önállóan megtalálja édesanyja mellét.


Szaglása által vezérelve, mikor felkúszott az emlőre, elkezdi azt szagolni, nyalni, kezével enyhén masszírozni. Ez mind hozzájárul az oxitocin termeléshez, ami a tej áramlását segíti. Kis idő elteltével pedig spontán mellretapad és elkezdi az első szopizást.


Sokan ilyenkor mondják, hogy nincs még tejük, de a valóság az, hogy már ilyenkor is termelődik az előtej.

Azonban nagyon kicsi mennyiségben, aminek számtalan oka van. Egyik közülük, hogy a baba kevés mennyiséggel tudja gyakorolni a szopás, nyelés és légzés koordinációját. Ezt ösztönösen tudja, hogy kell csinálni, de a nagy mennyiség előtt nem árt gyakorolni.


A tejtermelést hosszú távon az határozza meg, mennyit szopik a babád. Ha igény szerint hagyjuk szopizni, ő magának be tudja állítani a keresletet. Minél többet szopizik, annál több tej termelődik. És ez már az arany órára is igaz.


Nagyon fontos, hogy ami elsőre bekerül a baba szájába az anya melle legyen és ne a cumi vagy a cumisüveg. A szopás ösztönös, de az, hogyan kivitelezi, attól függ min adunk neki lehetőséget gyakorolni. Teljesen máshogy kell szívni a cumisüveget, mint a mellet. Ha cumisüveggel is találkozik, nagyobb az esély arra, hogy hiba csúszik a technikába és rágcsálni kezdje később a bimbót, ami sebesedéshez, fájdalomhoz és nem megfelelő kezelés esetén a szoptatás abbahagyásához is vezethet. Számtalan módszer létezik a cumisüveg alternatívájaként, ha valamilyen okból nem tudjuk megszoptatni babánkat, vagy pótlást kell adnunk neki. De erről egy másik bejegyzésben írok.


Ha szeretnél még több információt és tanácsot kapni a szoptatáshoz, akkor ide kattintva el tudod olvasni a Szoptatásra Felkészítő Online Workshop tematikáját.


243 megtekintés
bottom of page