top of page
Keresés

Szoptatás terhesség alatt és tandem szoptatás


A terhesség alatti szoptatás a tandem szoptatás eleje, itt kezdődik minden. Mi történik terhesség alatt, igazak a tévhitek, hogy nincs így tápanyag a babának?


Nem, nem igaz. Minden tápanyagot megkap így a magzat, hiszen a természet tudja, hogy most egy baba növekszik a pocakban.

Vannak arra vonatkozó kérdések is, hogy jelent-e kockázatot veszélyeztetett terhesség esetén. Ha koraszülés, vagy vetélés veszélye áll fenn, amiről az orvosok tájékoztatnak, gyakran javasolják, hogy válasszák el a nagy tesót, hiszen a szoptatás méh összehúzódásokat okoz. Ám az még vitatott, hogy ezek az összehúzódások milyen mértékben veszélyesek a terhességre, ha egyáltalán azok ezekben az esetekben, egyelőre ez csak egy "biztos, ami biztos" alapon történő ajánlás.


Terhesség alatt sok baba magától leválasztódik, mert a 3.-4. hónap körül csökken a tejtermelés, kicsit sósabb lesz a tej íze is. Ez egy nagyon jó lehetőség, arra, hogyha az anya nem szeretné a két gyermeket együtt szoptatni, a nagyot ilyenkor könnyebb elválasztani általában.

Ha pedig úgy dönt a baba is, hogy szeretne szopizni még és anya is szeretné folytatni a szoptatást a természet ismét mindenre gondol, és előnybe helyezi a pocakban növekvő kis tesót. Neki adja most a tápanyag nagy részét. Ez nem jelenti azt, hogy nincs tej terhesen. Van, de nagyon pici mennyiségben. Valamelyik baba ezt jobban, valamelyik pedig kevésbé jól viseli. Valaki kitart ennek ellenére a szopizás mellett, valaki pedig abbahagyja magától.


"Ez nem jelenti azt, hogy nincs tej terhesen. Van, de nagyon pici mennyiségben. "

Az anyának a mellei ilyenkor érzékenyebbek lehetnek, és a növekvő pocak miatt egyre kényelmetlenebb lehet a szoptatás. Ezekben az esetekben segít a fekve szoptatás. Így pihenni is tud az anya és kényelmesen szoptatni is. A terhesség alatti és majd a tandem szoptatás is segíti a testvérek közti kapcsolat kialakulását, csökkenti a féltékenységet. A terhesség 16-22 hete körül az anyai test elkezd előtejet termelni, hiszen tudja, hogy a hamarosan megszületendő babának erre lesz szüksége. Ha ezt az előtejet megissza a nagyobb gyermek lesz elegendő a kicsinek? Igen. Hiszen nem egy raktárról van szó, hanem egy gyárról. Nem fog elfogyni és a szülés után is termelni fogja az anya az újszülött gyermek számára az aranyat érő előtejet.


És mi történik, amikor megszületik a kistesó? Hogy alakul a tejmennyiség, lesz kolosztrum, azaz előtej a babának is?


Igen, hiszen az folyamatosan termelődik szülés után is, majd fokozatosan átalakul érett anyatejjé. Általában szülés után az anyák a kórházban vannak pár napot, így van idejük egymásra hangolódni kettesben az újszülött babával is. Amikor pedig hazaérkezik anya a kis tesóval, könnyebben fogadja a változást a szoptatott nagy tesó. Az első hetekben, amikor könnyebben túltelítődnek a mellek, a nagyobb gyermek nagyon nagy segítségére lehet az anyának, és alaposan ki tudja üríteni a megduzzadt melleket. Arra azonban érdemes figyelni, hogy, amíg előtej termelődik először a kicsi szopizzon, aztán a nagy, hogy az újszülött hozzájusson a megfelelő mennyiségű kolosztrumhoz. A későbbiekben nincs külön ajánlás erre vonatkozóan, hogyan szoptassuk a két gyermeket. Nem kell semmilyen külön higiéniai megelőzés, lemosni a mellet és hasonlók, kivéve természetesen ha az egyiküknek valamilyen szájon át fertőző betegsége van.


A tandem szoptatás segít a tejmennyiség fenn tartásában is, hiszen a tejtermelés keresleten alapul, több kereslet, több kínálat. Az az újszülött, akinek a nagy tesóját is szoptatja még az anya, általában kisebb súlyt veszít születés után, és hamarabb vissza is szerzi a születési súlyát. A tandem szoptatás alatt valaki szereti egyszerre szoptatni a két gyermeket, valaki nem. Valamikor pedig a nagyobb gyermek szeretné kiválasztani ki melyik mellből szopizik.


"A tandem szoptatás segít a tejmennyiség fenn tartásában is, hiszen a tejtermelés keresleten alapul, több kereslet, több kínálat."

Néha a nagyobb gyermek ilyenkor újra olyan gyakorisággal szeretne szopizni ismét, mintha újszülött lenne, néha pedig csak kóstolgat. Természetes, hogy ez a fajta szoptatás az anyában különböző reakciókat válthat ki. A nagyobb gyermek szopizása okozhat neki kellemetlenséget, lelkileg nehézséget, akár visszautasítás, agitáció is kialakulhat. Ilyenkor nem szabad elkeseredni, önmarcangolni. Ez egy teljesen természetes reakció. A nagyobb gyermek ilyenkor általában már elég verbális és lehet vele beszélni, és ha az anya szeretné, korlátokat felállítani, pl csak otthon szopizhat, csak alváshoz stb. Ezeket mindig a gyermeket tisztelve, türelemmel tálaljuk neki, vegyük figyelembe, hogy ez neki is egy új szituáció, amit fel kell dolgoznia.


324 megtekintés
bottom of page