top of page
Keresés

Van olyan, hogy szoptatós étrend?

Sokszor halljuk mennyire fontos az egészséges és

változatos táplálkozás a szoptatás ideje alatt és ez így is van. Bár alapvetően mindig fontos lenne, attól függetlenül, hogy szoptat-e valaki.De! Azzal szokták ezt magyarázni, hogy azért kell egészségesen enni, hogy elég tápláló legyen a tej. Azonban ez nem igaz. Az egészséges táplálkozás miattad fontos, hogy egészséges maradj és tudj a babádról és önmagadról gondoskodni. Ahhoz, hogy a mindennapokban helyt tudjunk állni, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étkezés.


Nincs tiltólista, vagy “muszáj” étel a szoptatás alatt. Nincs étrend, amitől több vagy jobb tejed lesz. Már rég megdőlt az a tévhit, hogy kerülni kellene például a K-betűs ételeket, mert az puffasztja a babákat. Gondoljunk csak bele, az anyatej vérből képződik, ha oda bejutnak a gázbuborékok már régen rossz lenne. Ha a vérképed nem nyugtalanít, nem kell aggódnod a tejed összetétele miatt sem. Pont tökéletes lesz a babádnak.


Egyéni érzékenység kialakulhat a babában, de ez attól független, hogy hat az adott étel az anyára. A különböző ételek kicsit megváltoztatják az anyatej ízét, ami felkészíti a babát a hozzátáplálásra, elkezdi megismerni az ízeket már ilyen formában.


Lehet valamelyik étel puffasztja majd a babát, de ez egyénileg változó. Kiszűrni, hogy melyik étel volt, csak kizárásos alapon lehet. Elhagyod pár napig a kérdéses alapanyagot, majd fokozatosan visszaveszed és ha ismét tünetet produkál, akkor valószínű megvan a ludas. Általában azonban elmondható, hogy 1 hónapos kor után már nem annyira érzékenyek a babák ezekre az ételekre sem.


Más a helyzet a tejjel. Előfordulhat tejallergia csecsemő korban. Ilyenkor több tünet együtt segít az orvosnak megállapítani, hogy valóban tejfehérjére allergiás a gyermek. Ilyen tünet lehet pl.: különböző bőrtünetek, ekcéma, száraz, viszkető bőr, hányás, hasmenés, hasi görcsök vagy akár a súlygyarapodás lassulása is.


Ilyenkor a megoldás, hogy az anya teljesen elhagyja a tejet és tejtermékeket az étrendjéből. Sokszor még a feldolgozott élelmiszerekben lévő összetevőként szereplő tej és származékai is problémát jelenthetnek. Nem is gondolnánk mennyi mindenben van tej, mint összetevő: húsipari termékek, péksütemények, kenyerek, édességek, kekszek, stb.


Sokszor ez a csecsemő kori tejallergia 1-1,5 év után elmúlik. A legújabb kutatások beazonosítottak egy kiváltó tényezőt, ami sajnos nagyon sokszor protokollként szerepel a kórházakban, vagy nem naprakész orvosi ajánlásokban. Erről a következő bejegyzésben írok részletesen.380 megtekintés
bottom of page