Keresés

Szoptatós párna, igen vagy nem?

Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, mint ahogy a szoptatásban szinte semmire. Minden egyéni, minden máshogy alakul minden családban.

Egy biztos, vannak előnyei és hátrányai is, és egyáltalán nem egy kötelező eleme a kelengye listának a szoptatós párna.

Mire való egyáltalán egy szoptatós párna?

Eredeti funkciója, hogy az anyát segítse a kényelmes pozíció megtalálásában. Nagyon fontos, hogy az anya kényelmesen helyezkedjen el szoptatás alatt, hiszen főleg az elején, rengeteg időt töltenek szoptatással az édesanyák. Ha a szoptatás alatt kényelmetlenül ül, akaratlanul is görcsös lesz a tartása, ami fájdalomhoz vezet. A párnát a derekuk, hasuk köré rakva megemelik és megtartják vele a babát, hogy ne az anya karjára nehezedjen a súly hosszútávon.

Igenám, de a baba megemelése nem mindig szükséges. Szoktam mondani, hogy amire oda kell figyelni szoptatás alatt, az az, hogyha egy képzeletbeli vonalat rajzolsz, ami a mellbimbóból indul, annak a baba szájpadlásán keresztül a fejtetőn kell kijönnie, és nem a tarkóján. És itt jön be a képbe az, hogy nem mindenkinek való a szoptatós párna, mert valamikor ez a képzeletbeli vonal nem tud létrejönni pont a párna miatt.

Milyen a melled?


Mindenkinek más a melle és a mellbimbója. Más irányba mutat a mellbimbó, más a mellméret. Ha valakinek kisebb, feszesebb melle van és a bimbói előre néznek, valószínű kényelmes és hasznos lesz a szoptatós párna használata, hogy a mellhez tudja emelni a babáját. A baba megy a mellhez és nem a mell a babához.

Azonban, ha valakinek nagyobb, lógó melle van és a bimbói alulra vagy oldalirányba néznek, teljesen felesleges a párna, hiszen nem szükséges megemelni a babát, mert alulról kell, hogy rákapjon a baba. Ha ilyenkor megemelnénk a babát, a mellbimbó alul maradna, amiért a mellet is meg kellene emelni, ami teljesen felesleges, sőt akár akadályozhatja a tej megfelelő áramlását is, vagy a helytelen rákapás miatt ki is sebesedhet a mellbimbó. A mellek a szoptatás alatt nyugalmi állapotban kell, hogy legyenek, azaz nem szükséges megemelni és úgy tartani őket az egész szoptatás alatt.

És mi a helyzet ha ikreim vannak és egyszerre szeretném őket szoptatni?

Segítség lehet egy kifejezetten erre a célra készült nagyobb méretű szoptatós párna, azonban én azt javaslom, először próbáljátok ki, hogy kényelmes-e és aztán vegyetek sajátot. Anyagától függően, lehet nem is gondolnád de szétcsúszhat szoptatás közben, ami eléggé megnehezíti két kisbaba egyszerre történő szoptatását. Továbbá olyat válassz, ami megfelelő magasságba emeli a gyerekeket az előbb említett okok miatt.

Ha mégis szeretnék párnát venni, melyiket válasszam?


Van többféle verzió. A képen látható a kisebb, keményebb párna. Ez hasznos lehet szoptatás alatt, de a terhesség alatt nem alkalmas a pocak vagy a láb éjszakai megtámasztására.

A hosszabb, rugalmasabb fajta már inkább használható terhesség alatt is, viszont szoptatáskor