10 tipp, hogyan készülj a szoptatásra

leaf_left
leaf_right
banner
owner_img

A által: Vivien Bodnár

clock2024. február 14., szerda
  • Blog megosztása

  • facebook
  • instagram

A felkészülés a sikeres szoptatásra már a várandósság alatt kezdődik. A hiteles információ a szövetségesed a felkészülésben és később a szoptatásban is.

Szerencsére már tanulmányok bizonyítják, hogy nincs szükség a mellek “megedzésére” szoptatás előtt. Nem tudom hallottátok-e, néhol még ajánlják, hogy kenegessék, masszírozzák a bimbót szülés előtt, minden nap napoztassák, ha befele forduló bimbóról van szó akkor azt próbálják kifordítani. Nincs ezekre semmi szükség.

Hogy lehet akkor mégis felkészülni a szoptatásra? 10 tipp, hogy könnyebb legyen a kezdet.


blg_imgVértezd fel magad hiteles, naprakész információkkal.

A szoptatás kezdeti időszakát illetően is, és a későbbi időszakra is gondolj. Mi lesz a normális szoptatást illetően egy 3, 6 vagy 12 hós babánál? Mikor kell valóban problémát sejteni?

Ehhez segítséget tudok Neked adni a Szoptatásra felkészítő kurzusommal.

Készítsd fel azokat a hozzátartozókat is szoptatás elméletből, akiktől segítséget remélsz majd ebben az időszakban, hogy a legfőbb segítőid is tisztában legyenek a dolgokkal.

Hiába szeretne segíteni a nagyi vagy a férjed, ha az első sírás alkalmával már azt kezdik mondogatni, hogy lehet nincs elég tejed, vagy nem elég jó a tejed neki. Ez nem lesz egy támogató segítség.

Oszd le a feladatokat a házimunkát illetően.

Apróságnak tűnik, de hatalmas segítség, ha te szülést követően csak a babádra, a saját felépülésedre és a szoptatásra tudsz figyelni és nem kell a bevásárláson vagy a mosáson aggódnod. Tankold fel a fagyasztót könnyen melegíthető készételekkel, készíts online bevásárló listákat, mutasd meg, hogy működik a mosógép a férjednek, és bátran kérd meg a babalátogatóba érkezőket, hogy porszívózzanak vagy mosogassanak el. Te és a babád vagytok a főszereplők. Hidd el mindenki segíteni akar csak nem tudják, hogyan, és leggyakrabban azt hiszik, hogy azzal segítenek, ha fogják a babát amíg te mosogatsz. Kommunikálj, hogyan vársz tőlük segítséget! ( Az is teljesen oké, ha senkit nem engedsz babalátogatóba egy darabig, ha nem szeretnéd egyelőre.)

Írj szülési tervet, amiben kitérsz a szülést követő kórházi időszakra is.

Jó, ha ezt szülés előtt megmutatod az orvosodnak, szülésznőnek, hogy ne legyen benne olyan, amit kivitelezhetetlennek gondolnak, és ha kell keressetek rá alternatív megoldást. Próbáljatok meg együtt dolgozni, ne egymás ellen feszülni.

Térj ki részletesen arra, hogy nem szeretnéd, ha a babád cumit/ cumisüveget/ tápszert/ cukros vizet/ teát stb kapna.

Hacsak nem orvosilag igazolt, előtte neked szóljanak, a minimum, hogy tudsz róla és beleegyezel. Ha pótlás szükséges, azt kaphatja fecskendővel, szondával, kis pohárral, és kaphat lefejt anyatejet vagy donortejet tápszer helyett. Ez segít elkerülni a cumizavart, és stabilizálni a szoptatást.

Ne vegyél meg mindent a kelengye listáról a szoptatáshoz.

A kelengye listákon nagyon sok eszközt írnak elengedhetetlennek a szoptatást illetően. A valóság azonban az, hogy semmire nincs szükségetek az elején csak egymásra és hiteles információra. Ne a legrosszabbra készüljünk eleve, ha még el sem kezdtük a szoptatást. Pár alap dolog, ha szeretnéd a biztonság kedvéért lehet otthon. Pl.: merevítő nélküli szoptatós melltartó, pizsama amiben könnyen tudsz szoptatni (gombos pl), extra szűz oliva olaj, ha kisebesedne a bimbód, káposzta vagy hűsítő jégzselé. Ezek a nagyon alap dolgok. Ezen kívül be lehet szerezni melltartóbetétet, mellszívót, tejtároló zacskókat, szoptatós párnát, rengeteg mindent, de ezek nagy részét lehet nem fogod használni. Teljesen nyugodtan neki lehet indulni a szoptatásnak ezek nélkül, és ha kell, majd útközben beszerezni.

Törekedj a minél természetesebb szülésre.

Már amennyire lehetséges. A sok infúzió és gyógyszer, nehezebbé teheti a szoptatást a kezdetekben.

Minél hamarabb rakd mellre a babádat szülést követően.

A nem sürgős orvosi protokollok (súlymérés, fejkörfogat stb) várhatnak. Nem lesz hirtelen sokkal nagyobb vagy kisebb a baba, ha hagynak nektek nyugodt 1-2 órát szülést követően.

Rooming-in, 24 órás együttlét a babáddal.

Ne engedd, hogy elválasszanak tőle (ha csak nem orvosilag indokolt, komplikáció merül fel bármelyikőtökben), töltsd vele az éjszakát is. Figyelj minden apró jelre, legyetek sokat bőrkontaktban, ismerkedjetek, élvezzétek a pillanatot.

Pihenj, amennyit csak tudsz.

Ez nem csak egy elcsépelt közhely, hanem szükséglet. Egy darabig kihúzod, de aztán nagyon összezuhanhatsz. Kerüld el ezt és helyezd előtérbe a pihenést is.

A Szoptatásra felkészítő kurzus részleteit ide kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

Fogszuvasodás és szoptatás

fogszuvasodás, anyatej, szoptatás, cukor az anyatejben, szuvas fog

clock2024. március 26., kedd

Fogszuvasodás és szoptatás

Az anyatej védőhatása közvetlen arányban növekszik a szoptatás időtartamával. A kultúrális előítéletek ellenére sok anya továbbra is választja a szoptatást 2 évnél hosszabb ideig. Ez a természetes dolog, korábban biológiai normának számított.

Elolvasom
Tévhitek a hozzátáplálásban

pürés hozzátáplálás, blw, hozzátáplálás

clock2024. február 23., péntek

Tévhitek a hozzátáplálásban

Miért téves azt gondolni, hogyha egy baba lassan gyarapszik anyatejesként, akkor 4-5 hónaposan el lehet/ kell kezdeni a hozzátáplálást? 📈

Elolvasom
Napirend és az igény szerinti szoptatás

Popular

clock2024. február 14., szerda

Napirend és az igény szerinti szoptatás

Nagyon relatív, nagyban függ a baba életkorától. A kezdeti non-stop szopizások

Elolvasom