Tévhitek a hozzátáplálásban

leaf_left
leaf_right
banner
owner_img

A által: Vivien Bodnár

clock2024. február 23., péntek
  • Blog megosztása

  • facebook
  • instagram

A hozzátáplálás HOZZÁ táplál. 🍎 Nem cél a szoptatás és ezzel együtt az anyatej kiváltása. Az anyatej az első számú táplálék forrás 1 éves korig.


Hoztam most konkrét számokat, hogy lássuk mennyi az annyi kalóriában.*🥕Ezen a grafikonon az első legnagyobb oszlop a gyerekek napi kalória szükséletét jelzik.

🥕A második oszlopban egy adag húsos zöldségpüré kcal értékét láthatjátok. Itt az adagot 6-8 hó között 50 g-ban határozták meg, 9-11 hó között 60 g, 12-23 hó között pedig 150 g.

🥕A harmadik oszlop ugyanennek a pürének a kcal tartalma csak hozzáadunk egy kis kanál (5g) oliva olajat.

🥕A negyedik oszlopban pedig szintén ugyanez, de kis kanál helyett, evőkanálnyi olajat adunk hozzá.Egy átlag 6-8 hónap közötti baba napi kalória mennyisége kb. 615 kcal/nap. Ez egy átlag szám, valamelyik gyereknek 450 kcal is elég, valakinek pedig 720 kcal a napi szükséglete. Ezt mi nem tudhatjuk, csak a baba. Ezért a hozzátáplálás IS igény szerint kellene, hogy működjön.


Egy ilyen idős baba durván 50 g-t fog megenni a püréből. Egy húsos zöldségpüré 50 grammjában 25, azaz 25 kcal van. Ha adunk hozzá egy kiskanál oliva olajat, akkor is csak 70 kcal-t tartalmaz. Hatalmas mennyiségű pürét kellene megennie egy babának ahhoz, hogy elérje a napi kcal szükségletét. És egy babának nincs akkora gyomra, hogy képes legyen ekkora mennyiséget megenni püréből. A fenn maradó részt tehát anyatejjel, annak hiányában donortejjel vagy tápszerrel kellene fedezni.100 g zöldségpüré hússal: kb 50 kcal
100 ml anyatej: kb 75 kcal🤱Ebből is látszik, hogy téves hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást, azért, hogy jobban hízzon a baba. Nem az 50 grammnyi zöldségtől fog jobban hízni a gyerek, hanem az anyatejtől. Sokkal több értelme lenne felülvizsgálni a szoptatási gyakorlatot és mellrehelyezést, hogy hatékonyabb legyen a tej áramlása.


 


Arról nem is beszélve, hogy vannak bizonyos kritériumai a hozzátáplálás megkezdésének. Nem elég az, hogy betöltötte a 6 hónapot és 6 hós 1 napos korában már akkor neki is ugrunk.


Milyen egyéb feltételei vannak?


  • Meg tudja tartani magát ülve, ne dőljön el se oldalra, se hátra. Ne adjunk ételt babáknak félig fekvő pozícióban
  • Meg tud fogni egy tárgyat és azt a szájához tudja közelíteni
  • Nem tolja ki a nyelvével a szájában lévő dolgokat
  • Érdeklődik az étel iránt
Ezek a feltételek egyformán igazak a pürés és darabos hozzátáplálásra is.


Tudtad?


A pürés hozzátáplálás nem garancia arra, hogy nem fog félrenyelni a baba. Sőt, hajlamosak vagyunk pihenőszékben adni a pürét, ami növeli a félrenyelés veszélyét.
*📚Forrás: Julio Basulto: Se me hace bola


Kapcsolódó cikkek

Fogszuvasodás és szoptatás

fogszuvasodás, anyatej, szoptatás, cukor az anyatejben, szuvas fog

clock2024. március 26., kedd

Fogszuvasodás és szoptatás

Az anyatej védőhatása közvetlen arányban növekszik a szoptatás időtartamával. A kultúrális előítéletek ellenére sok anya továbbra is választja a szoptatást 2 évnél hosszabb ideig. Ez a természetes dolog, korábban biológiai normának számított.

Elolvasom
Napirend és az igény szerinti szoptatás

Popular

clock2024. február 14., szerda

Napirend és az igény szerinti szoptatás

Nagyon relatív, nagyban függ a baba életkorától. A kezdeti non-stop szopizások

Elolvasom
10 tipp, hogyan készülj a szoptatásra

Popular

clock2024. február 14., szerda

10 tipp, hogyan készülj a szoptatásra

A felkészülés a sikeres szoptatásra már a várandósság alatt kezdődik. A hiteles információ a szövetségesed a felkészülésben és később a szoptatásban is.

Elolvasom