Napirend és az igény szerinti szoptatás

leaf_left
leaf_right
banner
owner_img

A által: Vivien Bodnár

clock2024. február 14., szerda
  • Blog megosztása

  • facebook
  • instagram

Hogy alakul a napirend, ha igény szerint szoptatsz?

Nagyon relatív, nagyban függ a baba életkorától. A kezdeti non-stop szopizások szépen lassan ritkulnak és könnyebben lehet tervezni a napot. Vagy nem. Mert mikor épp kialakulni látszik egy napirend, akkor nő egy újabb fogacska, jön egy növekedési ugrás, lebetegszik vagy alvásban van valami változás, vagy csak szimplán telihold van.


De van remény!

Szépen lehet alakítgatni és terelgetni az igény szerinti szoptatást is. Ha időre kell menni valahova előzd meg azt, hogy jelezzen a baba és indulás előtt kínáld meg hátha nyersz egy kis időt vele. Én azt vallom, hogy #szoptassbárholbármikor és, ha úgy adódik házon kívül is meg lehet oldani a szoptatást. Én pl mindig úgy terveztem az orvosi időpontot az elején, hogy indulás előtt szopizott, majd hazaindulás előtt vagy a rendelőben vagy az autóban és csak utána indultunk haza vagy a követező állomásra, ahol szintén ha kellett előtte szopi, mentünk a dolgunkra. Ha jelez, nagyjából minden útvonalon tudtam, hol van szoptatós szoba/ nyugalmasabb váróterem/ kávézó/ jó időben pad az utcán/ vagy az autó. Mindig volt egy mentsváram és ezeket a plusz időket beleszámoltam a napunkba, ez segít rugalmasnak maradni, de mégis valami rendszert visz a rendszertelenbe. Ha számolsz azzal, hogy meg kell állnod szoptatni és lehet akár 1 óra is, könnyebb elfogadni a kis kitérőt, ha sietős is a programod.

Az alvás is nagyban meghatározza, hogy alakul a napirend. Sokat segít, ha olvasgatsz egy kicsit az alvás témában. Mekkora babának mekkora az alvás igénye és kb a nap melyik szakában szoktak aludni. Majd megfigyelheted hogy ehhez képest a te babád milyen időközönként jelez. Jó tudni pl, hogy egy 1 hónapos baba max 45-90 percet képes ébren lenni egyszerre. Ebbe az időbe beleszámit a szoptatás, pelus csere minden. Ha úgy gondolod, hogy lassan aludnia kéne, vagy esélyes, hogyha mellre rakod el is alszik egyből mert fáradt, érdemes a szoptatást is úgy tervezni. Segít egy rutin az “alvós” szopik előtt. Például előtte pelus csere, ráadod a hálózsákot, besötétítesz. Ezzel terelgetheted kicsit az alvás irányába. Majd mikor nagyjából tudod mikor alszik, az alvások köré tudod szervezni a napot

Kapcsolódó cikkek

Fogszuvasodás és szoptatás

fogszuvasodás, anyatej, szoptatás, cukor az anyatejben, szuvas fog

clock2024. március 26., kedd

Fogszuvasodás és szoptatás

Az anyatej védőhatása közvetlen arányban növekszik a szoptatás időtartamával. A kultúrális előítéletek ellenére sok anya továbbra is választja a szoptatást 2 évnél hosszabb ideig. Ez a természetes dolog, korábban biológiai normának számított.

Elolvasom
Tévhitek a hozzátáplálásban

pürés hozzátáplálás, blw, hozzátáplálás

clock2024. február 23., péntek

Tévhitek a hozzátáplálásban

Miért téves azt gondolni, hogyha egy baba lassan gyarapszik anyatejesként, akkor 4-5 hónaposan el lehet/ kell kezdeni a hozzátáplálást? 📈

Elolvasom
10 tipp, hogyan készülj a szoptatásra

Popular

clock2024. február 14., szerda

10 tipp, hogyan készülj a szoptatásra

A felkészülés a sikeres szoptatásra már a várandósság alatt kezdődik. A hiteles információ a szövetségesed a felkészülésben és később a szoptatásban is.

Elolvasom